tirsdag, juni 05, 2007

WPF - Store muligheder til præsentation

Præsentationen 'A Lap Around WPF' ved Rob Relyea, introducerede mig for Windows Presentation Foundation. Her er tale om en helt ny platform til (ikke overraskende...) præsentation. WPF omhandler:
  • Forms (traditionelle Winforms)
  • Gaming/3D (DirectX)
  • Web (Ajax)
  • Silverlight
  • Smart Clients
Her er tale om en helt ny måde at lave præsentation på og mulighederne virker uendelige. En af mulighederne er at præsentere data på en grafisk måde, som hjælper brugeren til at oversue dem via illustration. Et eksempel var taget fra lufthavnen i Zürich: Her findes data omkring de enkelte fly, deres belægningsgrad og deres færden i lufthavnen. Et næsten fyldt fly bliver rødt ned til halespidsen, mens et halvtomt er grønt fra halen og til midten og ellers rødt. Dette illustrerer belægningsgraden. Flyenes placering i lufthavnen, deres retning og hastighed, vises på et oversigtskort, og herved kan man følge det enkelte flys færden i lufthavnen. Se mere på http://wpf.netfx3.com/direct/zurich/zeuswpf.xbap

Frameworket består af et antal typer af contents: panels, 2D grafik, 3D grafik, kontroller, imaging, flow documents, text mm. Disse er meget avancerede elementer, som har til formål at give en god brugeroplevelse. Et eksempel på hvad der gør en kontrol anderledes end det vi kender fra traditionelle kontroller, var at man kunne databinde hvad som helst til dem, f.eks. blev der i en listbox vist et antal objekter, f.eks. tekster og billeder. Det væsentlige er, at det hele er vektorbaseret, og at man derfor har rige muligheder for at lave zoom, rotation og andre fine finesser i sin brugergrænseflade. Et eksempel herpå er Seattle Post Intelligencer (Seattle PI Reader), som er en online-avis, hvor man har en langt bedre måde at læse avisen online (nemmere navigation mellem artikler, mulighed for zoom mv.).
Alt i alt er der store muligheder i dette - spørgsmålet er blot hvor moden brugerne er til at tage imod dette, men det vil tiden vise. Én ting er sikkert: Microsoft skal helt sikkert nok markedsføre det.

Ingen kommentarer: